Wat is bewustzijn?

Bewustzijn is datgene waardoor alles gekend wordt. Het is wakkerheid of openheid voor de werkelijkheid. Er zijn verschillende zijnswijzen van bewustzijn ofwel bewustzijnsniveaus die elk een eigen soort kennis opleveren. In de gewone waaktoestand staat het bewustzijn open voor objecten, zoals de voorwerpen in de omgeving. Je kijkt bijvoorbeeld naar een roos, het beeld van de roos reist naar het netvlies en wordt afgedrukt in de geest. Je bewustzijn neemt op dat ogenblik de eigenschappen van de roos aan en dit geeft het ontstaan aan de kennis van de roos. In de waaktoestand is het bewustzijn ‘objectbetrokken’ en verschaft kennis van de betrekkelijke wereld

Veel mensen zitten zo gevangen in hun denken, dat ze de schoonheid van de natuur niet echt voor hun bestaat. Ze zeggen misschien ‘wat een mooie bloem’, maar eigenlijk plakken ze er dan alleen op mechanische wijze een mentaal etiket op. Omdat ze niet stil, niet aanwezig zijn, zien ze de bloem niet echt en voelen ze de essentie, de heiligheid ervan niet, net zoals ze zichzelf niet echt kennen, hun eigen essentie, hun eigen heiligheid niet voelen. Leer de identificatie met het verstand op te geven. Elke keer dat je een gat maakt in de stroom van het denken, wordt het licht van je bewustzijn sterker.

Bewustzijnsverruiming is een toestand, die ons in staat stelt boven onze beperkte ideeën ten aanzien van onszelf en de werkelijkheid uit te stijgen op alle niveaus en alle richtingen. Als je bewustzijn verandert is dat geheel en al te danken aan een intensief zuiveringsproces in jezelf. Dat heeft om te beginnen altijd te maken met de meest aardse zaken van je praktische leven, met je houding tegenover deze zaken en je hele omgeving. Volledige ontwikkeling van het bewustzijn maakt de ervaring van de kosmische intelligentie, de grondwet van het universum, mogelijk voor de mens.